

## **Program**

## Victorian Students' Parliamentary Program Primary Schools' Parliamentary Convention

Tuesday 25 June 2024

Parliament of Victoria

With the increase in issues related to concussion, should contact sports be banned?

The Victorian Students' Parliamentary Program is supported by the Victorian Government

## **Program**

<b>8:40am – 9:25am</b> (45 minutes)	Clear Security and Registration
9:25am-9:30am (5 minutes) Queen's Hall	Welcome by Facilitator (Acting as the Speaker) - Sandra Venneri Welcome to Country — Perry Wandin, Wurundjeri Elder
9:30am-9:35am (5 minutes) Legislative Assembly Chamber	House-keeping & Overview by Facilitator - Sandra Venneri
9:35am-9:40am (5 minutes) Legislative Assembly Chamber	Official Opening – Ms Nina Taylor MP, Parliamentary Secretary for Education
	Introduction on Standing - Rules & house-keeping matters
	Introduces the bill for the first reading
	- Students to do pre-vote on the topic
9:40am-10:45am (1 hour 15 minutes) Legislative Assembly Chamber	- Done via 'On the voices' – all those in favour "aye"; all those against "no"
	Opening Statements (Second reading debates)
	Each school will provide an opening statement for under 2 minutes
	Order of School Representatives  1. Al-Taqwa College 2. Ascot Vale West Primary School 3. Bialik College 4. Clunes Primary School 5. Foster Primary School 6. Fyans Park Primary School 7. Lysterfield Primary School 8. Milgate Primary School 9. North Melbourne Primary School 10. Point Lonsdale Primary School 11. Silverton Primary School 12. St Joseph's Catholic Primary School 13. Thornbury Primary School
10:45am-11:25am (40 minutes) Queen's Hall	Morning Tea (provided)
11:25am-12:10pm (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	KEYNOTE 1 (Affirmative Argument)  Dr Jade Murray, Research Fellow, School of Psychological Sciences, Monash University
<b>12:10pm-12:15pm</b> (5 minutes)	Brain Break

12:15pm-1:00pm (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	KEYNOTE 2 (Negative Argument) Andy Hair, Professional Excellence Team, ACHPER Victoria Sean de Morton, Professional Excellence Team, ACHPER Victoria
1:00pm-1:40pm (40 minutes) Queen's Hall	Lunch (provided)
1:40pm-2:10pm (30 minutes) Queen's Hall	Student Discussion Groups (Committee deliberation) Instructions provided in Queen's Hall
2:10pm-2:40pm (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	Report Back Session Groups report back with 2 minutes per discussion group (total of 10 groups)
2:40pm-3:10pm (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	Soapbox (Continuation of second reading debate)  Rule: - Only stand up when called upon / signalled by the Speaker - No need to touch the microphone – Just stand up and speak into the microphone - Each student called will have 2 minutes to speak. The Speaker may stop the student speaking if it goes over time.
3:10pm-3:20pm (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Explanation of voting procedure and how it models Parliament (Third reading)  The Vote: With the increase in issues related to concussion, should contact sports be banned?  - Division done by "In your place" method – The Speaker conducts the division by asking all members of parliament voting in the affirmative "Ayes" – to stand up when called, and vice versa. This allows the vote to be counted accurately and the names of those voting to be recorded.
3:20pm-3:30pm (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Official Closing address by Ms Jess Wilson MP, Shadow Minister for Early Childhood and Education, Shadow Minister for Finance and Shadow Minister for Economic Reform and Regulation
3:30pm-3:40pm (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Thank you and Evaluation