

## Program

## Victorian Students' Parliamentary Program Secondary Schools' Parliamentary Convention

Tuesday 21 May 2024

Parliament of Victoria

Should social media platforms be held responsible for the spread of misinformation and fake news?

The Victorian Students' Parliamentary Program is supported by the Victorian Government

## Program

<b>8:40am – 9:30am</b> (45 minutes)	Clear Security and Registration
<b>9:30am-9:40am</b> (10 minutes) <i>Legislative Assembly Chamber</i>	Welcome by Facilitator (Acting as the Speaker) – Sandra Venneri Welcome to Country – Bill Nicholson, Wurundjeri Elder
<b>9:40am-9:45am</b> (5 minutes) <i>Legislative Assembly Chamber</i>	<b>Official Opening</b> – The Hon. Ben Carroll MP, Minister for Education and Minister for Medical Research
<b>9:45am-10:55am</b> (1 hour 15 minutes) <i>Legislative Assembly Chamber</i>	Introduction on Standing - Rules & house-keeping matters Introduces the bill for the first reading - Students to do pre-vote on the topic - Done via 'On the voices' – all those in favour "aye"; all those against "no" Opening Statements (Second reading debates) Each school will provide an opening statement for under 2 minutes Order of School Representatives 1. Bialik College 2. Brentwood Secondary College 3. Fintona Girls' School 4. Lalor Secondary College 5. MacKillop College Werribee 6. Marymede Catholic College 7. Mount Clear College 8. Our Lady of Sion College 9. Saint Ignatius College Geelong 10. Sirius College 11. St Albans Secondary College 12. The King David School 13. Wodonga Senior Secondary College Explanation of Committee Process
<b>10:55am-11:25am</b> (30 minutes) Queen's Hall	Morning Tea (provided)
<b>11:25am-12:10pm</b> (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	KEYNOTE 1 (Affirmative Argument) Dr Jennifer Beckett, Senior Lecturer, Co-director, Master of Marketing Communications, University of Melbourne
<b>12:10pm-12:15pm</b> (5 minutes)	Brain Break

<b>12:15pm-1:00pm</b> (45 minutes) Legislative Assembly Chamber	<b>KEYNOTE 2 (Negative Argument)</b> Julian Marx, Lecturer in Information Systems, School of Computing and Information Systems, University of Melbourne
1:00pm-1:40pm (40 minutes) Queen's Hall	Lunch (provided)
<b>1:40pm-2:10pm</b> (30 minutes) Queen's Hall	Student Discussion Groups (Committee deliberation) – Total of 10 Groups Instructions provided in Queen's Hall
<b>2:10pm-2:40pm</b> (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	Report Back Session – Total of 10 Groups Groups report back with 2-3 minutes per discussion group
<b>2:40pm-3:10pm</b> (30 minutes) Legislative Assembly Chamber	<ul> <li>Soapbox (Continuation of second reading debate) <ul> <li><u>Rule:</u></li> <li>Only stand up when called upon / signalled by the Speaker</li> <li>No need to touch the microphone – Just stand up and speak into the microphone</li> <li>Each student called will have 2 minutes to speak. The Speaker may stop the student speaking if it goes over time.</li> </ul> </li> </ul>
<b>3:10pm-3:20pm</b> (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	<ul> <li>Explanation of voting procedure and how it models Parliament (Third reading)</li> <li>The Vote: <u>Should social media platforms be held responsible for the spread of</u> <u>misinformation and fake news?</u></li> <li>Division done by "In your place" method – The Speaker conducts the division by asking all members of parliament voting in the affirmative "Ayes" – to stand up when called, and vice versa. This allows the vote to be counted accurately and the names of those voting to be recorded.</li> </ul>
<b>3:20pm-3:30pm</b> (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	<b>Official Closing</b> address by Ms Jess Wilson MP, Shadow Minister for Early Childhood and Education, Shadow Minister for Finance and Shadow Minister for Economic Reform and Regulation
<b>3:30pm-3:40pm</b> (10 minutes) Legislative Assembly Chamber	Thank you and Evaluation