

PROGRAM

Victorian Students' Parliamentary Program 2024

Online Secondary Schools' Parliamentary Convention

Topic – Should technological advancements, such as AI, be incorporated into the classroom?

Day 1 Tuesday 13 August – 9:30am – 2:15pm

Day 2 Wednesday 14 August – 9:30am – 12:30pm

Convention Facilitator / Speaker:

• Sandra Venneri

Other staff online:

- Imogen Golden, Department of Education
- Geoffrey O'Neill, National Curriculum Services

Zoom host/AV technician:

• Candy Chan, National Curriculum Services



DAY 1	Tuesday 13 August
9:15am – 9:30am (15 mins)	Schools to come online
9:30am – 9:40am (10 mins)	Welcome by Facilitator - Sandra Venneri Introduction to program and instructions for the day Announcement of pre-polling results
9:40am – 9:50am (10 mins)	Acknowledgement of Country
9:50am – 10:00am <i>(10 mins)</i>	Official Opening by Ms Nina Taylor MP, Parliamentary Secretary for Education (Video)
10:00am – 10:05am <i>(5 mins)</i>	Welcome to Parliament Video
10:05am – 10:15am <i>(10 mins)</i>	Explanation on how the parliamentary law-making process operates by Facilitator
10:15am – 10:35am <i>(20 mins)</i>	Opening Statements by School Representatives
10:35am – 11:05am (30 mins)	BREAK Schools will be offline
11:05am – 11:10am <i>(5 mins)</i>	Schools to come back online
11:10am – 11:55am (45 mins)	Keynote Presentation 1 with Q&A Christopher Bush, AI Consultant and Head of Student Voice, University High School, Melbourne
11:55am – 12:00pm <i>(5 mins)</i>	Brain Break
12:00pm – 12:45pm (45 mins)	Keynote Presentation 2 with Q&A Dr Shalinka Jayatilleke, Lecturer, AI and Analytics, La Trobe University
12:45pm – 1:30pm <i>(45 mins)</i>	LUNCH Schools will be offline
1:30pm – 1:35pm <i>(5 mins)</i>	Schools to come back online
1:35pm – 1:40pm <i>(5 mins)</i>	Student Briefing for Discussions and Overview of Day Two by Facilitator
1:40pm – 2:15pm <i>(35 mins)</i>	Discussion Groups Students and supervising teachers will go offline AFTER the online discussion groups via Zoom Breakout Rooms and will return tomorrow morning.



DAY 2	Wednesday 14 August
9:15am – 9:30am	Schools to come online
9:30am – 9:40am (10 mins)	Welcome back and Ice Breaker Activity by Facilitator How to get Involved in Parliament Video
9:40am – 9:55am (15 mins)	Time for Discussion Groups Recap Groups re-gather to recap and finalise their reporting back statement (Zoom Breakout Rooms)
9:55am – 10:25am <i>(30 mins)</i>	Report Back session by School/Groups
10:25am – 10:30am <i>(5 mins)</i>	Explain purpose and rules of Soapbox
10:30am – 11:15am (45 mins)	Soapbox session
11:15am – 11:45am (30 mins)	BREAK Schools will be offline
11:45am – 11:50am <i>(5 mins)</i>	Schools to come back online
11:50am – 11:55am <i>(5 mins)</i>	Explanation of voting procedure in Parliament
11:55am – 12:10pm <i>(15 mins)</i>	The Vote Schools will be muted / video off All students to vote
12:10pm – 12:15pm (5 mins)	Report back on Vote Results
12:15pm – 12:25pm (10 mins)	Official Closing address by Ms Jess Wilson MP, Shadow Minister for Early Childhood and Education, Shadow Minister for Finance and Shadow Minister for Economic Reform and Regulation
12:25pm – 12:28pm (3 mins)	Wrap-up & Evaluation
12:30pm	Convention Closes